Світовий порядок зруйновано, міжнародні закони нічого не варті. Путін свого добився.

Сьогодні, 2 вересня 2024 президент РФ В. В. Путін прибув з візитом до Монголії, де 3 вересня проведе робочі зустрічі.

Монголія являється підписантом Римського статуту і визнає юрисдикцію Міжнародного Кримінального Суду ООН, тому мала провести арешт злочинця, який знаходиться в міжнародному розшуку МКС. Монголія стала першою державою-членом МКС, яка прийняла російського лідера після того, як суд видав ордер на його арешт. Путін прибув до Монголії на умовах особистих гарантій, що не буде заарештований. Монголія провела урочисту зустріч міжнародного злочинця, арешт не був проведений.

Тим самим уряд Монголії першим дав зрозуміти, що Міжнародний договір, підписантом якого є Монголія, нічого не вартий і його виконувати не збираються.

Відповідаючи журналістам, прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив:

“Ми маємо чудові стосунки з нашими партнерами з Монголії. І звичайно, всі аспекти візиту президента ретельно підготовлені”.

Речник Міжнародного кримінального суду доктор Фаді Ель-Абдалла у розмові з BBC сказав, що країни-члени суду “несуть обов’язок співпрацювати згідно з Главою IX Римського статуту”.

У цій угоді є застереження, що держави-члени можуть бути звільнені від своїх зобов’язань, якщо їх виконання змусить державу “порушити договірне зобов’язання, яке існувало раніше” стосовно іншої країни або порушити дипломатичну недоторканність представників або власності третьої країни.

Утім, речник МКС уточнив, що випадки “відмови від співпраці” з боку держав, які підписали договір, будуть докладно вивчати, після чого Асамблея у складі всіх країн-учасниць може “вжити [проти порушників] будь-яких заходів, які вважатиме за необхідне”.

МКС не має власних силових органів. Підозрюваних заарештовують самі країни-члени на власній території, для чого потрібна відповідна воля влади цих держав.

Але з приводу уряду Монголії російському президенту нема чого хвилюватися.

З цього моменту можна офіційно вважати, що міжнародні закони і договори більше нічого не варті- їх можна виконувати лише за бажанням…

Напередодні візиту своє занепокоєння висловив ЄС.

Раніше Міністерство закордонних справ України закликало Монголію виконати зобов’язання за Римським статутом Міжнародного кримінального суду та арештувати лідера РФ Володимира Путіна, під час його візиту до країни.

Європейський Союз передав Монголії свою позицію стосовно візиту Владіміра Путіна в цю країну та обов’язок арештувати його відповідно до ордера Міжнародного кримінального суду.

Про це на брифінгу 2 вересня заявила речниця Європейської комісії Набіла Массралі, пише “Європейська правда”.

Вона зауважила, що Монголія має право розвивати відносини з іншими країнами “відповідно до власних інтересів”.

“Однак існує ордер на арешт Путіна, виданий МКС за незаконну депортацію і переміщення тисяч українських дітей з тимчасово окупованих районів України до Росії. Монголія є державою – учасницею Римського статуту МКС з 2002 року з усіма юридичними зобов’язаннями, які з цього випливають”, – підкреслила речниця Єврокомісії.

Світовий порядок, який був встановлений після завершення 2 Світової Війни зруйновано і розтоптано. Путін своєї мети досяг. Тепер в Міжнародному праві існує лише один закон: “Право сильного”.

Громадяни Монголії вийшли на пікет в підтримку України

Яка держава-підписант Римського статуту, наступною розтопче договір, проігнорує взяті на себе зобов’язання по Міжнародним законам?

Залишити відповідь