Наступ ЗС РФ на Авдіївку обернувся катастрофічними втратами

10 жовтня 2023 року ЗС РФ розпочали масштабний наступ на Авдіївку Донецької області. На фоні поразок, російським військовим потрібна була хоч якась перемога – і вони разраховували отримати цю перемогу в Авдіївці, яку весь час з 2014 року вони ніяк не могли захопити. На захоплення Авдіївки були кинуті значні ресурси, а в російських ЗМІ відразу почалась піар компанія, про “близьку перемогу”, але оптимізм росіян швидко покинув, коли вони наткнулись на достойний опір і почали нести значні втрати.

Повідомлення російських ЗМІ про “успіхи армії РФ” в Авдіївці різняться з дійсністю.

10 жовтня 2023 року ЗС РФ розпочали масований наступ на м. Авдіївка Донецької області України. У бій кинуто значні ресурси – три батальйони МО РФ при прикритті артилерії та авіації, які буквально стирають з лиця Землі місто. У хід ідуть навіть фосфорні заряди.

Російські ЗМІ описують наступ, як такий, якому історія не знає аналогів з часів закінчення 2-ї Світової війни, і хваляються “успіхами” армії РФ.

Тільки насправді все виглядає зовсім інакше – російські війська мають певні успіхи, ЗСУ несуть втрати, але при цьому тримають оборону, завдаючи величезної шкоди техніці та живій силі армії РФ.

Відео з поля бою очима БПЛА ВСУ:

Спікер Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов стверджує, що Сили оборони України знали про підготовку російської армії до наступу на Авдіївку і були готові до цього.

В ISW зробили припущення, що наступ у районі Авдіївки потрібний ЗС РФ, щоб скувати українські сили.
“Гіпотетичне захоплення Авдіївки не відкриє нових шляхів для наступу на решту території Донецької області”

ЗС РФ кинуло в атаку з метою оточення та захоплення Авдіївки два ударні угруповання, авіацію. До того  ж різна. Навіть Мі-28 літав, не говорячи про СУ-шки. Відразу ЗС РФ заглибилися з боку Красногорського приблизно на кілометр, з боку Північного – і того менше. Втратили техніку та піхоту, при цьому втрати серед ЗСУ значні. Потім, втративши наступальний потенціал, обидві групи розбрелись по окрузі, зайняли кілька нових позицій. Наразі тривають бої у Північному та на підходах. Степове та Бердичі під контролем ЗСУ. Російські війська все ще намагаються перейти залізничної колії. Поки що безуспішно.

Карта бойових дій в Авдіївському напрямку за даними ISW (Інститут Вивчення Війни, США)

Ще одне відео з БПЛА ЗСУ, які завдають ударів по колонах техніки ЗС РФ, які атакують Авдіївку:

Цей наступ дорого обходиться російським військам- вони зазнають великих втрат, так за даними ГШ ЗСУ, армія РФ втратила (приблизно):

10.10.23 – 820 осіб, 34 танки, 91 бронетранспортер, 18 артустановок та 1 літак СУ-25;

11.10.23 -990 осіб, 42 танки, 44 бронетранспортери, 32 артустановки;

12.10.23-1030 осіб, 26 танків, 49 бронетранспортерів, 44 артустановки.

Приблизні втрати армії РФ на 13.10.2023 за оцінками ГШ МО України – близько 285 920 осіб (убиті, поранені, зниклі безвісти і полонені)

ЗС РФ застосували фосфорні боєприпаси по Авдіївці:

Авдіївський Коксохімічний завод, який давав роботу більшій частині місцевого населення та прибуток до бюджету, знищено внаслідок бойових дій…

З абсолютно цілого міста Донецька жителі сьогодні спостерігали за Авдіївським Коксохімічним заводом, що догоряє. Колись це було одним із найуспішніших важких підприємств регіону. Тепер його, як і міста Авдіївка, не існує. Росія знищила їх. А донеччани, виглядаючи з цілих будинків з видом на цілі дахи, будівлі де живуть їхні живі родичі та друзі ввечері включать телевізор, який розповість їм, як злі Бандери бомбять їх вдень і вночі. Ще раз: все місто Донецьк від лінії фронту на відстані польоту снаряда ствольної артилерії. Якби українці хотіли – там У ПЕРШИЙ Ж РІК ВІЙНИ у 2014 році не залишилося б ЖОДНОЇ будівлі. Жодного заводу. Жодної школи- Як зараз у містах Донбасу, знищених Росією…

Перша реакцією російських пропагандистів початку штурму Авдіївки армією РФ було захоплення, вони були впевнені у швидкій перемозі. Але їх настрій також швидко змінився – волонтери стали шукати мішки для трупів та продукти для поранених, якими були завалені всі шпиталі:

російські блогери та волонтери пишуть, що потрібно “багато мішків для трупів”
російські блогери передрікали швидке захоплення Авдіївки та знищення її захисників ЗСУ
Настрої пропагандистів швидко змінилися- вони почали писати про великі втрати ЗС РФ і незначні успіхи
Наступ МО РФ на Авдіївку пішло не за планом
Підбита техніка армії РФ, Авдіївка, БТР-50
Російські війська зазнали великих втрат у техніці та живій силі під Авдіївкою. Підбитий БТР-50
Російські блогери визнають, що армія РФ “уперлася” і просуватися далі у напрямку Авдіївки не може
Армія РФ кілька днів безуспішно штурмує Авдіївку, зазнаючи великі втрати- і російська влада вирішила заборонити ЗМІ, своїм військовим кореспондентам висвітлювати цю тему. До росіян приходить розуміння, що операція із захоплення Авдіївки може завершитися, не досягнувши успіху через великі втрати.

Відео з БПЛА ЗСУ: російський солдат, отримавши поранення від скинутої гранати, вирішив припинити свої муки в очікуванні неминучої смерті, і наклав на себе руки, підірвавшись на гранаті:

Росіянам не вистачає лікарів, шпиталі переповнені пораненими:

втрати армії РФ на 14.10.2023-близько 286890 осіб

За 13 жовтня російські війська втратили близько 970 осіб, 9 танків. Втративши значні ресурси з перших днів безуспішного наступу, російські війська знизили інтенсивність наступу, а президент РФ В.В. Путін заявив, що “російські війська під Авдіївкою ведуть активну оборону”.

За 15 жовтня втрати армії РФ +860 осіб, 17 танків, 23 бронетранспортери, 44 артсистеми, по 1 літаку та гелікоптеру.

Потери армии РФ на 17.10.2023- около 289430 человек
Втрати армії РФ на 17.10.2023 – близько 289430 осіб

За 16 жовтня ЗС РФ втратили близько 800 осіб, 14 танків, 20 бронетранспортерів та 26 артсистем.

Авдіївський напрямок російська піхота під обстрілом ЗСУ:

А от враження безпосередніх учасників штурму Авдіївки- бояться вилізти з бліндажу:

  

 

З тувинської гірсько-штурмової бригади, що воює під Авдіївкою, в роті залишилося лише 12 чоловік і комбат пообіцяв їм, що вони там загинуть:

Великі втрати в тувинській гірсько-штурмовій бригаді ЗС РФ, що воюють під Авдіївкою
В тувинскій гірсько-штрурмовій бригаді великі втрати, в роті лишилось 12 чоловік

Залишити відповідь