Пором пішов на дно. ЗСУ завдали ракетного удару по порту “Кавказ”

ВСУ нанесли ракетный удар по порту Кавказ 22 августа 2024 года

22 серпня о 16:30 ЗСУ завдали удару ракетою “Нептун” по порому в порту “Кавказ”.

Пожежа на поромі в порту “Кавказ”

Збройні сили України (ЗСУ) атакували один із найбільших пасажирських портів Росії — «Кавказ» у Краснодарському краї. Про це повідомили у оперативному штабі Кубані. За інформацією відомства, українська армія використала ракету “Нептун”. Удар припав по залізничному порому з паливними цистернами. Ймовірно на поромі було 30 цистерн із паливом.

В порту “Кавказ” палає пором “Конро Трейдер”

П’ятнадцять людей зникли безвісти після атаки ЗСУ на порт “Кавказ”, пише телеграм-канал Baza. Усі вони були членами екіпажу порома “Конро Трейдер” із паливними цистернами, в який вдарила ракета “Нептун”. Однак РІА Новини з посиланням на екстрені служби повідомляє, що на поромі в момент атаки перебували, попередньо, п’ятеро людей. Після удару виникла пожежа, пором затонув. Займання на території самого порту не було.

Це був єдиний великий пором, що функціонував між м. Керч (тимчасово окупований Крим) та материковою частиною РФ.

Раніше пором “Конро Трейдер” вже отримував пошкодження внаслідок удару – під час атаки 4 червня, разом із ще одним залізничним поромом “Авангард”. Останній отримав пробоїну у машинному відділені та повністю втратив плавучість й лише наприкінці липня його змогли завести на судоремонтний завод. “Конро Трейдер”, який отримав менші ушкодження, змогли полагодити швидше та на початку серпня знову вивели “на лінію”.

Також у липні на Керченській протоці тимчасово працював пором “Славянин”, який було суттєво пошкоджено, також із пожежею, під час атаки 23 липня. У ВМС України тоді зазначили, що це був єдиний працездатний пором на Чорному морі. Тобто тепер у РФ знову немає працездатних поромів й так буде, поки вони не зможуть полагодити “Авангард” чи “Славянин”, якщо це ще можливо.

РФ втратила можливість перевезення поромами вагонів, але все ще залишаються п’ять автомобільних поромів: великі “Лаврентий”, “Панагия”, “Мария” та менші – “Керченский-2”, “Ейск”.

Порт Кавказ фактично розміщується на косі Чушка Краснодарської області в Керченській протоці. За 133 км від коси розташований Керченський міст, незаконно зведений Росією після анексії українського півострова Крим.

PS: Екстрені служби врятували 17 членів екіпажу затонулого в порту «Кавказ» порома, повідомив губернатор Краснодарського краю Веніамін Кондратьєв у Telegram-каналі. Тривають пошуки ще двох людей, уточнив він. Пізніше ці дані підтвердили в МНС РФ.

Залишити відповідь